Kuchnia wschodnich rubieży europejskich jest bogata w niespotykane nigdzie indziej mieszanki smaków. Pojawiają się w niej aromatyczne przyprawy, a także znane nam i kochane warzywa i przetwory mleczne, jak sery, śmietany itp. Do jednych z najbardziej tradycyjnych gruzińskich przekąsek zaliczają się faszerowane bakłażany – danie proste, szybkie w przyrządzeniu i po prostu przepyszne.

Bakłażan roladki – jak je przyrządzić według tradycyjnych przepisów

Nie ma jednego sztandarowego przepisu na przyrządzenie bakłażana. Każda gospodyni przygotowuje go bowiem według receptur przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Istnieje jednak szereg podstawowych zasad, które można przyswoić, a następnie wprowadzić do przepisu nieco własnej inwencji.

Przygotowanie dania należy zacząć od bakłażana. Należy go dokładnie umyć i pokroić wzdłuż. Każdy z plastrów obsmaża się na patelni, aż uzyska piękny, złocisty kolor.

Farsz przyrządza się z mielonych orzechów włoskich, do których dodaje się nieco oliwy oraz pieprz, sól, kolendrę i kozieradkę. Składniki miksuje się aż do uzyskania gładkiej masy.

Gdy plastry bakłażana wystygną, rozsmarowuje się masę na ich powierzchni, a następnie zawija, tworząc roladki. Jest to idealne danie na codzienną przekąskę lub na przyjęcie ze znajomymi.